Jag har provat tre av de enklaste GPS-navigatorerna. Vill du bara få hjälp att ta dig någonstans från där du befinner dig är det kanske någon av de här du ska välja.
Provade navigatorer:
Garmin Nüvi 200, Mio Moov 200, TomTom One
Samtliga tre navigatorer är den enklaste bilmodellen av sitt märke. De är i huvudsak gjorda för att visa dig vägen någonstans från där du är. Priserna ligger runt tusenlappen.
Likheter
Skärmar
Skär-marna är lika stora på alla modell-erna. 3,5 tum och i färg. Alla modell-erna har möjlig-het att ställa in ljus-styrka och ljud-volym. Du kan zooma ut och in i kartan. Du styr genom att trycka på skärmen.
Storlek och tillbehör
Alla levereras med sugfäste för bilrutan, laddkabel för cigarett-tändaruttag och USB-kabel för anslutning till dator. De är ungefär lika stora och ryms lätt i en jackficka.
Informationsvisning
Alla kan varna för fartkameror och ge talade körinstruktioner. De kan visa tillryggalagd sträcka (trippmätare), hur långt det är till målet och hur lång tid resan beräknas ta. De visar också hur långt det är till nästa avtagsväg.
Navigering
Du kan lägga upp rutter med delmål i alla GPS:erna. Du kan välja om du vill ha den väg som går fortast eller den som är kortast.
Menyer och röstguidning finns på svenska.
Viktiga skillnader
USB
Garmin Nüvi 200 har USB 1.1. De andra stöder USB 2.0. USB 2.0 är snabbare. Frågan är dock om det spelar någon egentlig roll. Så mycket data skickar man normalt inte mellan datorn och GPS:en.
Batteritid
Använder du GPS:en bara i bilen spelar batteritiden inte så stor roll, men vet du att du kommer att bära den med dig mycket, utan tillgång till cigarett-uttag, är det värt att tänka på hur länge de klarar sig. Garmin har en batteritid på 5 timmar, Mio 3,5 timmar och TomTom 2 timmar. Uppgifterna kommer från tillverkarna. I Garmins fall har jag kommit upp i ungefär fem timmar användning utan att batteriet tog slut.
Koordinatsökning
Mio Moov 200 kan inte visa vägen till en koordinat (latitud - longitud). Det kan Garmin och TomTom. När det inte finns en gatuadress är det bra att kunna söka efter en koordinat eftersom både Hitta.se och Eniro.se kan visa platsers koordinater även när de inte har postadresser.
Menyer
Menyerna på Mio har aningen mindre tecken när man matar in adresser än de två övriga och kan därför upplevas något svårare att både läsa och skriva på. Mio och TomTom visar inte å, ä och ö på knappsatsen. Man måste aktivera läget för specialtecken, vilket kan verka lite omständigt. I adress-sökningsläget på TomTom går det att använda o och a i stället för å, ä och ö. Den gissar vad du menar. Garmin visar å,ä och ö tillsammans med övriga alfabetet på knappsatsen.
Garmin visar knappsatsen i alfabetisk ordning. TomTom och Mio kan även visa knappsatsen enligt QWERTY (samma standard som på ett datortangentbord). Mio kan visa knapparna som på en mobiltelefon (ABC DEF ...).
Samtliga GPS:ers menyer är ganska lättanvända.
Kartvisning
Efter att ha använt Garmin, som i kartvisningsläget har navigeringsknappar i nederkanten av skärmen, körinstruktion samt zoom-knappar i överkant, kändes Mios skärm lite plottrig. Där finns knappar och informationstavlor på alla sidor. Bara en liten bit på vänstersidan är fri. Jag hittade inget sätt att välja vilken information jag vill se. Man ser fortfarande kartan och det är inga problem att navigera, men jag upplevde det som något störande. TomToms kartvisningsläge har alla navigeringsknappar och informationsfält i nederkant. Endast zoom-knapparna finns i överkant och de är halvgenomskinliga så de stjäl nästan ingen kartplats.
En annan sak som också störde lite i Mios och TomToms kartvisning, var att om jag väljer att zooma in kartan där jag är återgår den till ursprungsläget efter en kort stund. Jag kan inte välja vilken zoomgrad jag vill ha och behålla den.
Mio och TomTom kan visa kartorna i olika färgteman. Det kan inte Garmin. Garmin har ett tema för dagsnavigering och ett för mörkernavigering och den byter själv tema vid solens upp- och nedgång. Till TomTom kan du göra egna teman. Via TomToms hemsida kan du hämta mängder av teman som andra användare har skapat.
Navigering
Mio kan inte lägga upp en rutt för cykel eller promenad. Det kan Garmin och TomTom.
Kartuppdateringar
TomTom är den enda navigatorn som tillåter användaren att själv uppdatera kartorna med till exempel nya vägnamn eller enkelriktningar. De har även en webbplats där användare kan dela kartuppdateringar med varandra.
Skärmkänslighet
Mios skärm kräver lite mer bestämda knapptryckningar än de två andras. Det är inte ett problem, bara en noterbar skillnad.
Sugfästen
Alla sugfästena går att vrida i många olika vinklar och håller navigatorerna stilla där man sätter dem. Mios fästanordning hakar i på baksidan och kan vara lite svårt att lossa eftersom man inte ser lossningsspärren framifrån. Garmins fäste lossas med en hake i överkant. Det fungerar bra.
Guideröster
I TomTom kan du välja bland flera olika röster. Från början finns det en kvinnlig och en manlig. Via deras hemsida, www.tomtom.com, kan du hämta ytterligare röster, både på svenska och många andra språk.
Fartvarningar
TomTom och Mio kan varna när din fart avviker mycket från maximal tillåten hastighet. Garmin har inte den funktionen.
Vilken ska jag välja?
Ja, det beror på vilka krav du har. Alla tre har bra och mindre bra sidor. Är du beroende av lång batteritid är Garmin Nüvi 200 det bästa valet. Garmin är också den jag upplever har de menyer som är lättast att använda. Om du som jag har behov att att navigera till en plats som inte har adress är det Garmin eller TomTom One du kan välja mellan. TomTom är den som kan mest. Möjligheten att göra ändringar i kartan kan vara användbar. Vill du bli varnad för hastighetsöverträdelser ska du inte välja Garmin.
Min favorit är TomTom One. Mio har jag svårast för. Det är inget fel på den, den gör vad den ska, men flera småsaker gör att jag tycker den är lite mindre användarvänlig än de två andra. Garmin har jag använt mest och den har hjälpt mig att hitta såväl i Stockholms innerstad som i Lappland.