Annons:
Etikettblandat
Läst 17963 ggr
Niklas
2009-01-06 22:02

GPS-test: Garmin, Mio och TomTom

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har provat tre av de enklaste GPS-navigatorerna. Vill du bara få hjälp att ta dig någonstans från där du befinner dig är det kanske någon av de här du ska välja.

Provade navigatorer:

Garmin Nüvi 200, Mio Moov 200, TomTom One

Samtliga tre navigatorer är den enklaste bilmodellen av sitt märke. De är i huvudsak gjorda för att visa dig vägen någonstans från där du är. Priserna ligger runt tusenlappen.

Likheter

Skärmar

Navigering med GPS.Skär-marna är lika stora på alla modell-erna. 3,5 tum och i färg. Alla modell-erna har möjlig-het att ställa in ljus-styrka och ljud-volym. Du kan zooma ut och in i kartan. Du styr genom att trycka på skärmen.

Storlek och tillbehör

Alla levereras med sugfäste för bilrutan, laddkabel för cigarett-tändaruttag och USB-kabel för anslutning till dator. De är ungefär lika stora och ryms lätt i en jackficka.

Informationsvisning

Alla kan varna för fartkameror och ge talade körinstruktioner. De kan visa tillryggalagd sträcka (trippmätare), hur långt det är till målet och hur lång tid resan beräknas ta. De visar också hur långt det är till nästa avtagsväg.

Du kan lägga upp rutter med delmål i alla GPS:erna. Du kan välja om du vill ha den väg som går fortast eller den som är kortast.

Menyer och röstguidning finns på svenska. 

Viktiga skillnader

USB

Garmin Nüvi 200 har USB 1.1. De andra stöder USB 2.0. USB 2.0 är snabbare. Frågan är dock om det spelar någon egentlig roll. Så mycket data skickar man normalt inte mellan datorn och GPS:en.

Batteritid

Använder du GPS:en bara i bilen spelar batteritiden inte så stor roll, men vet du att du kommer att bära den med dig mycket, utan tillgång till cigarett-uttag, är det värt att tänka på hur länge de klarar sig. Garmin har en batteritid på 5 timmar, Mio 3,5 timmar och TomTom 2 timmar. Uppgifterna kommer från tillverkarna. I Garmins fall har jag kommit upp i ungefär fem timmar användning utan att batteriet tog slut.

Koordinatsökning

Mio Moov 200 kan inte visa vägen till en koordinat (latitud - longitud). Det kan Garmin och TomTom. När det inte finns en gatuadress är det bra att kunna söka efter en koordinat eftersom både Hitta.se och Eniro.se kan visa platsers koordinater även när de inte har postadresser.

Menyer

Meny.Menyerna på Mio har aningen mindre tecken när man matar in adresser än de två övriga och kan därför upplevas något svårare att både läsa och skriva på. Mio och TomTom visar inte å, ä och ö på knappsatsen. Man måste aktivera läget för specialtecken, vilket kan verka lite omständigt. I adress-sökningsläget på TomTom går det att använda o och a i stället för å, ä och ö. Den gissar vad du menar. Garmin visar å,ä och ö tillsammans med övriga alfabetet på knappsatsen.

Garmin visar knappsatsen i alfabetisk ordning. TomTom och Mio kan även visa knappsatsen enligt QWERTY (samma standard som på ett datortangentbord). Mio kan visa knapparna som på en mobiltelefon (ABC DEF …).

Samtliga GPS:ers menyer är ganska lättanvända. 

Kartvisning

Efter att ha använt Garmin, som i kartvisningsläget har navigeringsknappar i nederkanten av skärmen, körinstruktion samt zoom-knappar i överkant, kändes Mios skärm lite plottrig. Där finns knappar och informationstavlor på alla sidor. Bara en liten bit på vänstersidan är fri. Jag hittade inget sätt att välja vilken information jag vill se. Man ser fortfarande kartan och det är inga problem att navigera, men jag upplevde det som något störande. TomToms kartvisningsläge har alla navigeringsknappar och informationsfält i nederkant. Endast zoom-knapparna finns i överkant och de är halvgenomskinliga så de stjäl nästan ingen kartplats.

En annan sak som också störde lite i Mios och TomToms kartvisning, var att om jag väljer att zooma in kartan där jag är återgår den till ursprungsläget efter en kort stund. Jag kan inte välja vilken zoomgrad jag vill ha och behålla den.

Mio och TomTom kan visa kartorna i olika färgteman. Det kan inte Garmin. Garmin har ett tema för dagsnavigering och ett för mörkernavigering och den byter själv tema vid solens upp- och nedgång. Till TomTom kan du göra egna teman. Via TomToms hemsida kan du hämta mängder av teman som andra användare har skapat.

Navigering

Mio kan inte lägga upp en rutt för cykel eller promenad. Det kan Garmin och TomTom.

Kartuppdateringar

TomTom är den enda navigatorn som tillåter användaren att själv uppdatera kartorna med till exempel nya vägnamn eller enkelriktningar. De har även en webbplats där användare kan dela kartuppdateringar med varandra.

Skärmkänslighet

Mios skärm kräver lite mer bestämda knapptryckningar än de två andras. Det är inte ett problem, bara en noterbar skillnad.

Sugfästen

Alla sugfästena går att vrida i många olika vinklar och håller navigatorerna stilla där man sätter dem. Mios fästanordning hakar i på baksidan och kan vara lite svårt att lossa eftersom man inte ser lossningsspärren framifrån. Garmins fäste lossas med en hake i överkant. Det fungerar bra. 

Guideröster

I TomTom kan du välja bland flera olika röster. Från början finns det en kvinnlig och en manlig. Via deras hemsida, www.tomtom.com, kan du hämta ytterligare röster, både på svenska och många andra språk.

Fartvarningar

TomTom och Mio kan varna när din fart avviker mycket från maximal tillåten hastighet. Garmin har inte den funktionen.

Vilken ska jag välja?

Karta med hög kontrast.Ja, det beror på vilka krav du har. Alla tre har bra och mindre bra sidor. Är du beroende av lång batteritid är Garmin Nüvi 200 det bästa valet. Garmin är också den jag upplever har de menyer som är lättast att använda. Om du som jag har behov att att navigera till en plats som inte har adress är det Garmin eller TomTom One du kan välja mellan. TomTom är den som kan mest. Möjligheten att göra ändringar i kartan kan vara användbar. Vill du bli varnad för hastighetsöverträdelser ska du inte välja Garmin.

Min favorit är TomTom One. Mio har jag svårast för. Det är inget fel på den, den gör vad den ska, men flera småsaker gör att jag tycker den är lite mindre användarvänlig än de två andra. Garmin har jag använt mest och den har hjälpt mig att hitta såväl i Stockholms innerstad som i Lappland.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
Oskar
2009-01-29 16:58
#1

Ännu en anledning att välja TomTom:

http://www.tomtom.com/services/service.php?id=4

John Cleese som röst! :)

Oskar

guraknugen
2009-06-20 21:02
#2

Har haft Garmin Nüvi 300 i några år nu (sedan mellandagarna 2006) och den har fungerat bra, men några kul detaljer kan jag inte låta bli att delge massorna…

Det har hänt några gånger att den hängt sig. Den enda knapp som då har fungerat är reset-knappen på baksidan. Dessbättre är detta inte frågan om någon superbrutal återställning som raderar allt man lagt in, så efter att ha återställt så fungerar den som den ska igen.

Översättning till svenska är ett hemskt kapitel när det gäller denna modell (kanske även andra Garminmodeller). Tydligen har de sparkat han som kunde svenska och låtit en språkanalfabet översätta istället. När jag köpte den var den hyfsat bra översatt, men redan efter första eller andra uppgraderingen var klåparjobbet uppenbart, eller vad sägs om ”5 Noggr. meter” istället för ”5 meters noggrannhet” som det stod innan… Har översättaren inget som helst hum om svenska kanske han ska ägna sig åt annat…

Fast egentligen är ju båda fel. Det heter ju onoggrannhet, vilket ju alla vet som gått tekniskt gymnasium. Skillnaden märks mest när man räknar med procent dock: 1% onoggrannhet är ju helt OK, men 1% noggrannhet är ju katastrofalt dåligt. 1% onoggrannhet=99% noggrannhet, nämligen, och man vill ju ha så hög noggrannhet som möjligt, helst 100%, alltså 0% onoggrannhet.

”Kör hem” har ersatts med ”Gå hem” också om jag inte minns fel. Undrar om man ska ta bilen på ryggen då… Fast bara ”Hem” hade ju räckt mer än väl.

Tyvärr klarar den inbyggda MP3-spelaren bara MP3-filer så jag får konvertera mina FLAC-filer innan jag för över dem.

Liksom alla andra märken kan man inte uppgradera om man använder ett annat operativsystem än Windows, vilket för min del gör att jag har 20 GB hårddiskutrymme som jag bara har nytta av en gång per år, ungefär. Det ska vara samma sak med Tom tom, sägs det, TROTS att Tom tom tydligen ska köra Linux internt. Lite märkligt, kan man tycka. En positiv sak då med min Garmin i sammanhanget, är att om jag bara vill uppdatera kartorna kan jag köpa dem på SD-kort för samma peng som en nerladdning, vilket gör att jag kan uppdatera kartorna utan att blanda in någon dator (tror jag; jag har inte provat detta än, men ska beställa en ny karta snart, så vi får se…). Dock uppdateras väl inte själva burken då, tror jag, eller så gör den det också.

Mer att tillägga har jag givetvis, exempelvis att den har ett internt minne också, förmodligen på 512 MiB; den hade i alla fall 440 MiB ledigt senast jag kollade. Jag har tagit bort allt onödigt i min, exempelvis alla språk utom svenska, alla pekarikoner utom en och så vidare, för att få plats med så mycket kartor som möjligt, men ska jag nu ha kartorna på SD-kort kanske jag får börja använda internminnet till MP3-filerna istället då, såvida inte burken känner av att SD-kortet innehåller en uppdatering och att burken då ombesörjer denna automatiskt så att SD-kortet sedan kan avlägsnas, men hur detta fungerar kommer jag inte att veta förrän jag köpt kartor på SD-kort och testat själv… Får väl återkomma då.

Sedan senaste uppdateringarna av själva operativsystemet har jag också märkt att den blivit segare. Ibland kan rösten stanna upp för en liten stund, kanske några tiondels sekunder eller så, för att sedan fortsätta igen.

Sedan är den lite väl pratglad ibland. Den säger ofta ”ta av till vänster” när den menar ”skit i att ta av till höger” eller ”kör rakt fram”. Ett meddelande som med fördel hade kunnat skippas helt. ”Gör om rutt” säger den också när man kört fel eller när den TROR att man kört fel. Helt onödigt. Tystnad hade varit bättre eller att användaren själv hade kunnat välja bort denna typ av meddelanden.

Niklas
2009-06-20 23:11
#3

Tack för kompletteringen!

När det gäller översättningen av gränssnittet har jag för mig att jag rättade det själv genom att ändra i någon textfil.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

guraknugen
2009-06-21 03:23
#4

Det låter ju lovande, i och för sig. Kanske ska ta mig en titt på det då… Och detta gjorde du på en Garmin, alltså?

guraknugen
2009-06-21 04:46
#5

Letade just i min Garmin Nüvi 300 och hittade ett antal hjälptexter som jag nu ändrat hej vilt i, bland annat rättat några brutala sär skriv ning ar. Det funkade kanon, men det jag egentligen ville ändra står ju inte i hjälpfilerna. Sökte sedam på filinnehåll på hela enheten efter en fras jag vet ska finnas i någon fil och hittade då filen GUPDATE.GCDsom dock inte är en textfil, så jag öppnade den i en hexadecimalredigerare och sökte lite i den. Ändrade bland annat frasen ”Gå hem” till ”Åk hem” och sparade filen. Dock har jag en kopia av den gamla filen kvar. Startade om min Garmin men döm om min förvåning när jag märkte att den fullständigt sket i vad jag hade ändrat; det stod fortfarande ”Gå hem”. Sökte då igenom filen efter ”Gå hem” men hittade inget, så jag vet inte riktigt hur den är funtad då. Misstänkte ett tag att den trots allt läste från den gamla filen, så jag flyttade den till min dator istället, så att den inte kunde läsa den, men nej då, det stod fortfarande ”Gå hem”… Otroligt… Eller inte, för informationen kanske ligger någon annanstans, mindre åtkomligt utifrån…

Attans, då!

guraknugen
2009-06-21 12:05
#6

Förmodligen är det väl så, att som namnet antyder används nog GUPDATE.GCD vid uppdatering. När uppdateringen är utförd kan man ta bort filen. Jag har just tagit bort min (över 8 MB mer ledigt utrymme kan ju vara trevligt, dessutom) och det har inte blivit någon som helst skillnad.

Annons:
Tom
2009-06-21 22:07
#7

guraknugen, Om du ändrar i filen nästa gång du ska uppdatera före du uppdaterar kanske det fungerar?

guraknugen
2009-06-21 23:43
#8

Ja, det var en tanke jag hade också. Ska testa det. Det är ju alltid lite lurigt med binärfiler annars. Ibland när man ändrar fungerar inte filen över huvud taget på grund av att filen ändrat storlek och så vidare, men vad jag kunde utröna av filens struktur med min hexadecimalredigerare, så verkade det som att varje mening skiljes åt med två bytes. Då borde det inte spela någon roll om man förlänger en mening lite, men det kan ju hända att någon form av checksummekontroll körs och då lär det ju vara mer eller mindre kört att få det att fungera.

Men prova kan man ju alltid.

Ulla
2009-07-23 22:57
#9

Jag har just återkommit från en tur i norr. Kommer inte ihåg vilken Garminmodell jag har, men det jag ville säga är att den årminstone varnade när jag körde för fort före en vägkamera. Bättre än ingenting i alla fall.Glad

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

guraknugen
2009-07-24 19:37
#10

Den tjänsten har inte jag i min… Vill nog inte ha den heller.

Niklas
2009-07-24 22:34
#11

Varför inte?


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

guraknugen
2009-07-24 22:53
#12

Jag är ingen ögontjänare. Kör jag för fort gör jag det vare sig det är någon fartkamera där eller inte. Eller mitt framför ögonen på polisen. Fast oftast är det ju tvärt om. Jag försöker hålla hastigheterna, inte för att det står någon fartkamera där, utan för att jag finner det ligga en viss rimlighet i att hålla hastigheterna. Dessutom försöker jag låta bli att stressa så jag tycker det är rätt skönt att inte köra för fort.

Men man är ju inte perfekt, så ibland går det väl ändå lite väl fort, antar jag. Och ibland saktar man väl ner när en fartkamera dyker upp, men inte för att det är en fartkamera, utan mer för att den kanske påminde om att man kanske inte höll för hög fart.

Har märkt att farthållare är ganska praktiskt. Håller hastigheterna klart bättre med farthållare än utan, märkligt nog.

HannaT
2009-08-17 04:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Jag har varit iväg på semester i Finland med en Navigon-GPS. Kan inte säga annat än att jag tycker den är jättebra. Den hittade alla adresser vi skrev in, guidade jättebra, varnade för alla fartkameror, sa åt då man körde för fort, varnade för kommande köer osv - inga problem helt enkelt. Jag har dock ingen efarenhet av andra GPS:er så jag kan inte jämföra. Kan också tillägga har inte hört bra om TomTom.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
mandariiin
2009-09-29 02:13
#14

Jag har en Tom Tom One IQ Routes. Är verkligen super nöjd med den! Den är liten, smidig, enkel att använda, lätt att uppdatera…. ja, allt är verkligen toppen med den. Det tog mej nästan ett år att bestämam mej fö rjust den, då jag började fundera på en GPS sommaren 2008. Kollade runt på olika, jämförde, lyssnade på råd/tips. Bestämd emej för just denna modell, väntade från mars till juni innan jag verkligen köpte den. Och jag ångrar inte köpet en sekund.

Lia@mandariiin.com

guraknugen
2009-09-29 21:43
#15

#14: Kan man mata in GPS-koordinater i den?

mandariiin
2009-09-30 00:10
#16

#15 jag har för mej det. har själv aldrig använt mej utav den funktionen….

Lia@mandariiin.com

guraknugen
2009-09-30 19:48
#17

#16: Använder den funktionen ofta i jobbet. En del kunder har adresser som inte finns i min navigator och då är det smidigt att ringa in till kontoret och be dem leta upp adressen på Eniro istället, för där finns GPS-koordinater. Bara att knappa in och köra.

guraknugen
2010-09-04 13:38
#19

He he he… råkade förstöra min Garmin igår. Ville ha mindre ”fordonsikon”, så jag ändrade den filen och la dit den under nytt namn. Efter det startar den inte. Står bara ”Laddar kartor” och inget mer händer. Även om jag kopplar in den till datorn får den för sig att den ska ladda kartor och kommer inte längre, vilket innebär att den inte heller får någon kontakt med datorn, så jag kan inte åtgärda felet genom att ta bort filen heller. Dessutom förstår jag inte varför den filen skulle kunna påverkar så att apparaten inte startar…

Så det blir till att leta efter ny idag. Börjar jobba om en dryg vecka (japp, semester fortfarande) och då måste jag ha en…

Fridaaaa
2012-10-26 18:00
#20

Garmin har vi, tycker vi verkligen är toppen!
mina föräldrar har TomTom :D

(vet att tråden är gammal)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Annons:
Tom
2012-11-09 00:03
#21

Eftersom tråden vaknade till liv måste jag tipsa om det bästa som har hänt med gps-navigation på väldigt länge. Det är inte en gps utan ett program till olika smartphones som heter WAZE.

Idén bygger på att alla användare själva hela tiden bygger alla vägar genom att bara köra på dem med programmet påslaget. Alla användare skickar dessutom data till en server med info om hastighet och position vilket gör att servern ganska snabbt märker om trafiken går långsamt och då automatiskt räknar om rutterna så att alla andra ska slippa trafiken.

Man kan också aktivt meddela enkelt om man ser någon fara eller tex en poliskontroll på vägen så att alla andra trafikanter kan anpassa sig efter det.

https://itunes.apple.com/app/waze-social-gps-traffic-gas/id323229106?amp%3Bamp%3Bmt=8&mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waze

/ Tom

Upp till toppen
Annons: