Blandat

Qtek 8310

2005-12-18 22:42 #0 av: johan

Qtek har under hösten släppt ett par nya och några uppgraderade telefoner. Den stora nyheten är Windows Mobile 5.0. Vinsten med den nya versionen av Windows Mobile är att synkroniseringen mot Microsoft Exchange Server har blivit bättre tack vare en teknik som kallas för Direct Push.

Direct Push innebär att inkomna mail direkt skickas ut till telefonen, istället för att din telefon med jämna mellanrum ska koppla upp sig mot servern och ladda ned ändringar. Mindre datatrafik betyder mindre kostnader.

Qtek 8310Qtek 8310 har begåvats med wlan. Till en början kan man fundera på varför man vill ha trådlöst nätverk i en telefon, men det finns fördelar! Allt fler platser har publika trådlösa nätverk och det innebär att du kan hämta hem mail och surfa med telefonen snabbt och kostnadsfritt. Tänker man ytterligare ett steg innebär det också att du kan använda IP-telefoni och Skype för att ringa gratis.

På tal om kommunikation så har telefonen även stöd för EDGE, vilket är en teknik från Nokia som gör att dataöverföringen blir nästan lika snabb som 3G fast på vanliga GSM-nätet. Tyvärr har min operatör Vodafone inte stöd för detta.

Att göra inställningar för synkningen var mycket enkelt. Efter du laddat ned inställningar för din operatör och installerat ActiveSync på din dator är du nästan klar. Det enda som återstår att ange servernamn, användarnamn och lösenord. Sedan är du redo att välja vad du vill ska synkroniseras till din telefon. E-post, kalender, kontakter kan synkas över Internet eller GPRS, medan uppgifter, bokmärkta webbplatser och musik, film och bilder måste synkas med din dator.

Du kan hämta e-post från Microsoft Exchange Server, POP, IMAP eller Hotmail.

Inte bara för jobbet

Kanske är det just möjligheterna kring synkronisering som gör att man väljer denna telefon framför exempelvis Nokia eller SonyEricsson. Men att kunna ha en uppdaterad kalender och e-posten i fickan kanske är mest intressant när man jobbar. Så vad har Qtek 8310 att erbjuda dig som privatperson?

Självklart har den allt det där som du vant dig vid som SMS, MMS, java, blåtand och kamera. Kameran har en upplösning på 1,3 megapixel. Inte samma klass som SonyEricsson K750i eller liknande modell från Nokia. Det är dock ett stort lyft jämfört med tidigare modeller från Qtek som då bara haft 0,5 megapixlars upplösning. Det finns ingen blixt eller lampa tyvärr. Däremot går det bra att välja miljö så att vitbalanser justeras. Bilder kan enkelt skickas som MMS, e-post, läggas som bild till en kontakt eller som bakgrundsbild på startskärmen. Det går också att filma med kameran.

Musik och video

En mobil version av Windows Media Player 10 finns i telefonen. Denna har de flesta funktionerna som MP3-spelare har idag. Du kan spela musik, video eller TV inspelad med Windows Media Center Edition 2005. Du synkar enkelt din telefon med Windows Media Player på din dator eller med Windows Media Center Edition. Du kan antingen synka utvalda låter eller spellistor, men även mer automatiskt spellistor, som t ex musik betygsatt till 4 eller 5 stjärnor, nyligen inspelad TV, musik du lyssnar på ofta och ett gäng fler automatiska listor.

När du flyttar över video så skalas storleken automatiskt ned till ett format som passar telefonen bättre. Tyvärr blir bilden mindre än skärmen på min telefon och jag har ännu inte lärt mig hur man ändrar inställningar för detta.

Kameran använder minneskort av typen mini-SD och kan vara upp till 4 gigabyte. Hörlurarna som följer med är inte mycket att hurra för, men för en femtilapp kan du köpa en adapter på Expert för att använda riktiga hörlurar.

Världens bästa telefonbok

När du ska ringa någon, kan du direkt från telefonens skrivbord börja skriva ett namn med T9. Direkt dyker alla telefonnummer som börjar på de siffrorna du skriver upp. Dessutom dyker alla namn upp där förnamn, efternamn eller företagsnamn matchar det du skriver. Dvs., när jag skriver "73", ser jag dels telefonnummer som börjar på 73, men jag ser också nummer till "Peter Eriksson" och "Fredrik Reinfelt" eftersom 7 matchar PQRS och 3 matchar DEF.

Självklart kan man också som på andra telefonnummer hålla in 6 för att komma till första namnet på M.

En nyhet med Windows Mobile 5.0 är att bilder på kontakter synkas mellan Microsoft Outlook 2003 och telefonen.

MSN

Med Pocket MSN har du tillgång till MSN Messenger, din e-post från Hotmail och andra webbtjänster från MSN Mobile. MSN Messenger är trevligt framför allt när du är ute och reser och vill hålla kontakt med dina vänner.

Och så det dåliga...

Det finns få saker som jag verkligen saknar i telefonen. Skärmen är otrolig, menyerna är logiskt strukturerade, men självklart är det inte perfekt. När du skriver SMS eller e-post så hänger inte riktigt telefonen med. Och jag tror knappast att jag är exceptionellt snabb på att skriva SMS. Det finns inget inbyggt anteckningsblock i telefonen, så för komihåg-lappar blir det antingen SMS i Utkorgen eller röstmemo.

Batteritiden varierar mycket beroende på hur du använder telefonen, men när man använder wlan, lyssnar några timmar på musik och ringer ett par samtal så är det inte mycket batteri kvar. Enligt specifikationen räcker batteriet till 5 timmar tal och 250 timmar standbytid. Å andra sidan laddar telefonen via USB-kabeln, så på jobbet klarar man sig rätt bra ändå. Pratar man mycket så kan säkert batteritiden bli ett problem.

När du lägger in Uppgifter (todo-listor) så kan du inte ange något förfallodatum och bli påmind om att göra det. Varför denna enkla funktion saknas är för mig helt främmande. Istället blir Kalender fullklottrad med kom ihåg-lappar.

Det går inte att söka i mediaspelaren. När man får plats med så mycket musik som man faktiskt gör så behövs en sådan funktion. Hade det inte varit praktiskt om man kunde söka på samma sätt som man söker i telefonboken?

Slutligen

Om du liksom jag använder Microsoft Outlook och vill kunna ha perfekt kontroll på din kalender och e-post, samtidigt som du vill kunna ha med dig underhållningen i fickan så är Qtek 8310 en riktig fullträff!

 

Relaterade länkar

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-12-18
Anmäl
2005-12-27 03:03 #1 av: Tom

Intressant att läsa om din Qtek.

Själv är jag helt frälst i min Qtek S100. Jag har helt slutat att titta på andra potentiella mobiler att köpa eftersom jag inser att allt som de kan stoppa in i de nya telefoneran redan finns i min. Eller rättare sagt att jag kan lägga in funktionen i min om jag vill ha den.

Det är mer som att ha en liten dator i fickan än en telefon. Jag förstår inte varför någon vill begränsa sig till vissa funktioner i en telefon när man kan få alla.

Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-03-27 00:53 #2 av: Niklas

Bra artikel!

Finns det någon Qtek med inbyggd GPS?

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-07-25 14:58 #3 av: niilo

Har för mig att Qtek kommer att upphöra som "brand name", tillverkaren skall istället börja sälja produkterna under det egna firmanmnet?

/Niilo

Anmäl
2006-07-30 00:23 #4 av: kari
 

Är det någon av er Qtek andvändare som
kör Skype genom Wlan?

// kari  

Anmäl
2006-08-22 00:18 #5 av: ekis

Intressant och välskriven artikel! Jag beställde en på jobbet härom veckan och ser fram emot att testa den! Gissar att jag kommer att läsa artikeln igen när jag fått telefonen....

 /ekis

Anmäl
2006-08-22 10:57 #6 av: tillalex
Jag har varit lite tveksam till Qtek tidigare pga Windows miljön, men hu har jag svängt helt.
Qtek kommer i fortsättningen heta HTC.
Har skaffat en HTC TyTn som är efterföljaren till Qtek9100 jag är mycket nöjd. Det är en dyr telefon men som PDA har jag hittils varit mycket nöjd med dess funktioner.
Det som fick mig att välja HTC framför något annat är det utdragbara QWERTY tangentbordet. Det går mycket snabb och smidigt att skriva in möten, SMS, epost, etc.
Har inte provat skype men det skall fungera har jag läst.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.