Instruktioner

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-05 19:04 #0 av: Niklas

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

 

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-09-10 13:38 #1 av: Kaj

En alldeles utmärkt artikel. Den borde publiceras på alla siter. På ifokus vill vi ju även att personer med olika typer av funktionshinder ska kunna ta del av det vi skriver.

Själv är jag lätt dyslektiker vilket medför att jag ibland stavar fel (blandar om vissa bokstäver i ord). En stavningsfunktion skulle vara bra här på ifokus. Förstår dock om det inte är helt enkelt att införa men man kan ju önska sig. Tills vidare kan man ju förståss använda sitt ordbehandlingsprogram och skriva in sin text i och där göra stavningskontrollen för att sedan klistra in den texten i sitt svar eller artikel här på ifokus.

Anmäl
2008-09-10 22:16 #2 av: Niklas

Jag tror att den finns på mer eller mindre alla sajter nu.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.