Blandat

Ibland inträffar det osannolika.

2005-11-29 21:52 #0 av: Niklas

För ett tag sedan skrev jag om vikten av att prioritera rätt och skydda det viktigaste du äger. Tidigare än jag hade anat fick jag nytta av de säkerhetsåtgärder jag har vidtagit.

Min externa hårddisk för säkerhetskopior lade av. Den gav ifrån sig rytmiska brummande ljud och gick inte att vare sig skriva till eller läsa från. Det är sådant som kan hända även om disken inte är mer än några år gammal.

Jag tänkte inte så mycket på det och var glad över att den andra externa disken, den jag använde som huvudlagringsplats, fungerade. Dock insåg jag att jag måste köpa en ny disk och ersätta den gamla. Under tiden säkerhetskopierade jag för hand till datorns inbyggda hårddisk

Plötsligt slutade även den andra disken fungera. Den lät på samma sätt och inte heller den var kontaktbar. Då började jag bli lite orolig. Båda mina externa diskar hade slutat fungera inom loppet av några veckor. Alla mina värdefulla data fanns bara på DVD-skivor i bankfacket. Jag hade slarvat lite och missat att göra kopior av en del bilder jag hade tagit den senaste veckan. Det var ett födelsedagskalas och Valborgsfirande. Dessa bilder antog jag var borta för alltid. Det kändes tråkigt men var ingen katastrof.

Efter mycket experimenterande konstaterade jag att den första disken inte verkade vara fysiskt trasig utan att det hade blivit något fel på några kluster och sektorer. Det gick att fixa det med DOS-programmet CHKDSK.

Disk nummer två gick inte att få ordning på med det programmet. Där verkade det vara startsektorn som hade blivit korrupt. Efter en hel del sökande på nätet hittade jag programmen TestDisk och PhotoRec (bägge är gratis och fungerar under de flesta plattformar). TestDisk skulle enligt uppgift kunna rätta fel på hårddiskar. Det lyckades jag inte med. Förmodligen mer beroende på mina bristande kunskaper än på programmets kapacitet. PhotoRec fick jag däremot nytta av. Det är specialiserat på att rädda filer från havererade hårddiskar. Ursprungligen fotofiler, men nu även en stor mängd andra filer. Efter ungefär ett dygns arbete hade det räddat omkring 80000 bilder från disken. Tyvärr räddade det bara själva filerna. Namnen och sökvägarna brydde det sig inte om. Filerna döps till ett nummer från 1 och uppåt och sparas 500 åt gången i kataloger som också är döpta till ett nummer. Jag letade en hel del innan jag hittade bilderna från födelsedagskalaset och Valborg, men det lyckades.

När bilderna var räddade formaterade jag om hårddisk nummer två och läste tillbaks den senaste säkerhetskopian från disk ett.

Det visade sig att hårddisk nummer ett inte var helt återställd. Kort efter att jag hade läst tillbaka säkerhetskopian slutade den fungera igen. För att inte ta några onödiga risker köpte jag en ny dubbelt så stor hårddisk att ersätta den med i dag. 

Jag vet fortfarande inte vad som orsakade de två haverierna. Det kan vara slumpen som gjorde att de inträffade nästan samtidigt. Det kan vara virus, fast det tror jag inte för jag gör fullständiga virussökningar varje dygn. Det kan också vara så kallade strömspikar. En strömspik är en tillfällig spänningshöjning i elnätet. Enligt en del jag har haft kontakt med kan de orsaka problem med hårddiskar.

Vad jag har lärt mig av det här är att endast en säkerhetskopia inte är tillräckligt. Det var mycket nära att jag blev tvungen att använda den tredje kopian som låg i bankfacket.

Trots allt kom jag lindrigt undan. Det enda permanent förlorade datat var alla mina mp3-filer. Det kan jag leva med eftersom jag har kvar skivorna.

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-11-29

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-11-29 22:08 #1 av: Robert

Tråkigt när sådant händer. Trevligt av dig att dela med dig utav dina bittra erfarenheter. Backuper känns viktigare och viktigare för var dag som går.

Bra Niklas med en påminnelse!

Robert

Anmäl
2005-12-01 15:46 #2 av: AktieTrader

Backup är viktigt! Tur att det löste sig.

Jag har fått en känsla av att externa diskar havererar oftare än interna.

Anmäl
2006-06-09 21:32 #3 av: Limpan4all

Jag använder spinrite från www.grc.com för att fixa allt på lågnivå inan chkdsk/scandisk får ta hand om högnivådelarna. Ännu så har jag inte misslyckats med av att få ut datat komplett från någon disk som snurrar, men det tar lång tid ibland (tre veckor som mest).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.