Blandat

Segway, ett smakprov av det omöjliga

2005-08-24 22:44 #0 av: Niklas

Två hjul och motor, vad är det? Motorcykel? Nej, i det här fallet är det en Segway. En blandning mellan enhjuling, moped och Gröna Lund.

 

 

 

Segway framifrånDe två hjulen sitter parallellt med varandra. Du står på en plattform mellan hjulen och håller i ett styre som sticker upp från bottenplattan. Du borde falla framåt eller bakåt när du ställer dig på bottenplattan, som på en enhjuling. Tvärt emot allt du har lärt dig om fysik står du där på plattan. Hur stabilt som helst. Det känns som trolleri.

Tack vare fem gyroskop, två datorer, en motor och en massa andra delar kan den hålla balansen själv när du står på den. Det är verklig högteknologi. Vi har provat Segway.

Innan du kan åka måste du starta Segway. Det gör du med en av tre nycklar. Vilken nyckel du väljer avgör vilken topphastighet du kan uppnå. Lägsta hastigheten är omkring tio kilometer i timmen och högsta runt tjugo. När du har startat den kalibrerar den sig så att den vet i vilken position den befinner sig. Därefter kan du kliva upp. En fot i taget medan du håller minst en hand på styret.

Segway bakifrån
Väl på plats slåss förståndet mot allt du har lärt dig om balans. Det ska inte fungera. Ändå står du där och balanserar utan minsta ansträngning. Lutar du dig framåt åker den framåt. Lutar du dig bakåt åker den bakåt. Vrider du på ett litet reglage runt vänstra handtaget på styret svänger du. Vrider du åt höger styr den åt höger och vice versa. Om du inte lutar dig bakåt eller framåt samtidigt blir resultatet piruetter på stället.

Segway från sidanNär alla har kommit igång och kört några övningsvarv i garaget åker vi i karavan ut på vägen. Genast börjar folk titta, peka, skratta och prata. Det går inte att åka obemärkt på en Segway. Motorn är batteridriven och ger bara ifrån sig ett diskret surrande ljud. Våra medtrafikanter frågar vad det är, om det är roligt att åka, hur det fungerar, om det är svårt och var man får tag på dem. Ideligen blir vi invinkade till trottoarkanten för att svara på frågor.

På Strandvägen passerade vi Carl Bildt som tittade på karavanen med ett roat uttryck i ansiktet. I Galärparken på Djurgården åkte vi förbi ett gäng cyklister som hade tagit paus. Flera av dem tog snabbt upp sina kameror och fotograferade oss. Vi fotograferade tillbaks. De skrattade. Vid Rosendal sa en kille att vi såg rätt löjliga ut. Det gör man. Det finns inget färdmedel där man står som på en Segway. Eftersom vi nästan inte rör oss ser det ut som om de är fjärrstyrda och vi är passiva passagerare.

Åskådare
Enligt uppgift finns det ingen lagstiftning för Segway än. Det kommer nästa år sa vår färdledare. De hoppas att Segway kommer att klassas som eldriven cykel. I reklamen för Segway står att den är så liten och lätt att du kan ta med den på buss eller tunnelbana. SL:s kundtjänst säger att det antagligen kommer att bedömas olika beroende på vem som sitter i spärrvakten eller på bussen. Förhoppningsvis får du ta den med dig. Kundtjänst föreslog att man skulle transportera den med fodral eller en säck över så att den inte är så iögonfallande.

Att köra Segway är roligt. Riktigt roligt. Jag vill absolut göra det igen. Jag önskar att jag kunde komma på en praktisk användning för en Segway i mitt liv. En användning som motiverar de drygt 40000 kronor enklaste modellen kostar. Än har jag inte lyckats. Tur att det går att hyra dem i alla fall.

Filmer (3gp-format, kan ses med exempelvis Quicktime):

Segway film 1 
Segway film 2
Segway film 3
Segway film 4

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-08-24

 

 

 

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-25 12:47 #1 av: Oskar

Vill ha!!! Tror man att de kommer sjunka i pris?

Oskar

Anmäl
2005-08-25 15:08 #2 av: Niklas

Jag tror det. Man brukar ofta beta av marknaden uppifrån, det vill säga förse dem som är beredda att betala mest först.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-29 11:44 #3 av: Annika

Låter helt galet. Jag förstår att folk tittade på er. Speciellt om ni kom i en lång karavan.

Annika

Anmäl
2005-08-29 13:38 #4 av: Niklas

Det ser ut ungefär som om man står i en talarstol med hjul.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-09-02 23:15 #5 av: Robert

Talarstol med hjul *asg*!

Vackert var det inte, men säkert roligt.

Robert

Anmäl
2006-02-07 08:59 #6 av: AktieTrader

Denna hade jag missat innan. Ni ser riktigt roliga ut, som om ni åkte i soptunnor med reklam på :-)

Anmäl
2006-06-05 00:10 #7 av: AndersE

Jag såg ett gäng tjejer i Paris som åkte runt på Place de la Concorde och delade ut reklambroschyrer. Mina tankar motsvarar ungefär Niklas...

Hur motiverar man ett köp?

 


Anmäl
2006-06-05 11:54 #8 av: Niklas

#7: "Vill ha!" :-)

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-06-05 12:35 #9 av: AndersE

#8 Jo, med ett annat pris hade det räckt...

;-)

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.