Blandat

Flygande kameror

2005-08-21 17:12 #0 av: Niklas

Hur går det om man hänger en mobiltelefon med kamera under en drake och låter draken stiga till väders? Läs vidare så får du svaret.

Kamouflerad T610Vi klädde in en Sony Ericsson T610 mobiltelefon i kartong och silvertejp och satte fast ett snöre i den. Snöret knöt vi fast under en tygdrake med en vingspann på drygt en och en halv meter. Sen åkte vi till ett privat flygfält i närheten.

Vid flygfältet rullade vi ut mellan 75 och 100 meter snöre och fäste draken i det. En person stod i drakänden och utlöste den tidsfördröjda självutlösaren på telefonens kamera. Den andra personen höll snörvindan och började springa så fort som den första personen gjorde tecken.

DrakfotoEfter knappt tio sekunder utlöste kameran och vi tog ner draken. Proceduren upprepades ett antal gånger. Som högst nådde draken omkring 50 meters höjd när kameran tog sin bild. Eftersom kameran hängde fritt under draken gick det inte att styra åt vilket håll den tog sina bilder. Det blev helt enkelt som det blev.

T610 är inte en bra kamera. Bilderna blir små och suddiga. För experimentet dög den dock bra. Den är liten, lätt, relativt tålig och kostar inte en förmögenhet om den går sönder.

Canon med stötdämpareEfter det inledande experimentet med mobiltelefon var vi redo att uppgradera. Vi tog en Canon PowerShot S10, klädde in den i silvertejp och skumplast från ett liggunderlag och satte fast ett snöre. POwerSjot S10 väger en hel del mer än telefonen så vi var osäkra på om draken skulle ha tillräcklig lyftkraft. Självutlösaren var svåråtkomlig när kameran var påklädd så vi fick göra en anordning (en bit av en gren) för att komma åt den utifrån.

Vallentuna från luftenPå flygfältet upprepade vi samma procedur som tidigare. Kameran satt lite stadigare under draken tack vare sin tyngd. Den rörde sig ändå tillräckligt för att det skulle bli oskarpa bilder. Fast inte värre än att det tydligt gick och se vad bilderna föreställde. Vi lyckades få draken högre upp innan självutlösaren gjorde sitt. Uppskattningsvis 75 meter bör den ha varit uppe på tack vare bra vindförhållanden.

Gärdet från luftenVi gjorde ytterligare två försök, ett på Gärdet vid Kaknästornet och ett på en ö i Norrland. Bildresultaten blev ungefär likvärdiga. Vid sista försöket (det blev ju det) landade kameran på asfalt och blev rejält tilltygad. Vi lyckades i alla fall rädda bilderna från kortet. Kameran hade gjort sitt.

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-08-21

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-21 20:11 #1 av: johan

Kul upplägg!

Skulle man inte kunna använda kamerans filmfunktion också?

 

Anmäl
2005-08-21 20:56 #2 av: Niklas

Jag vet inte om S10 hade någon. Det hade nog gått, men eftersom kameran rörde sig så mycket är det risk att det nästan skulle bli osebart. Med stillbildskameran hade vi mycket korta slutartider och det blev ändå ganska suddigt.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-22 11:21 #3 av: Staffan

Härligt experimenterande! Bjud gärna in mig nästa gång ni ska göra något sådant här. Kanske kan man använda en sådan där raket som man skjuter upp i kombination med någon slags filmkamera? :)

Mvh // Staffan

Anmäl
2005-08-22 14:14 #4 av: Niklas

Ja, en liten kamera på en raket borde gå.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.