Blandat

Qtek S100 vs Garmin Ique 3600

2005-12-01 22:31 #0 av: Tom

Artikeln är skriven med tonvikt på GPS-funktionerna i dessa handdatorer. Mina egna iaktagelser efter att ha ägt och använt dem båda under en längre tid.

Jag har jamfört en Garmin iQue 3600 med en Qtek S100 med TomTom Navigator 5 och en Bluei GPS.

Det är lite trist att GPS:en inte är integrerad i Qteken eftersom jag alltid har GPS:en liggande i en bil. Tar jag en av de andra bilarna har jag alltså ingen användning för GPS:en. I Garminen är GPS:en inbyggd så det finns ingen risk att man glömmer den.

Stor & Liten

Det är inte några problem att synka TomTom med Bluei. De kopplas ihop via Blåtand automatiskt när jag slår på programmet.

Om jag jämför själva kartfunktionerna tycker jag att de olika programmen är bra på olika saker. Vissa funktioner finns på den ena som saknas på den andra och vice versa.

När det gäller att hitta snabbaste vägen från en adress till en annan slår Garmin ut TomTom i de flesta fall. Jag har provat att låta TomTom ge mig köranvisningar på sträckor som jag redan vet vilken väg som är snabbast och den väljer fel ibland. Visst kommer jag fram till slut men inte helt utan problem. Den har till exempel tyckt att jag skulle köra på en gångväg och den har undvikit motorvägar även om det skulle ha varit betydligt snabbare än att köra på en massa småvägar.

Garmin har bättre skärmupplösning så man får in mer information på skärmen men å andra sidan är Qteken mycket mindre till formatet så det går väl på ett ut. Garminen har fler "tekniska" inställningar och man kan få ut mer information ur den. Som till exempel vanliga kordinater.

I Garminen kan man koppla en Gps-position till en post i adressboken. Det kan man inte göra i TomTom. Däremot kan man gå in i menyn för en adresspost och välja "navigera till". Det fungerar oftast, men inte alltid. Problemet är när den inte kan hitta adressen. Då måste man leka detektiv och leta reda på adressen manuellt via kartan. Det kräver också att man vet var personen bor. Och om jag hittar platsen manuellt kan jag så klart navigera dit. Men nästa gång jag vill åka dit måste jag göra om allt detektivarbete eftersom man inte kunde lagra positionen i adressboken. Lite onödigt bökigt.

TomToms menysystem är enklare uppbyggt med ikoner istället för listor. Man kan även välja en 3D-vy på TomTom som gör att man ser vägen snett bakifrån istället för uppifrån som är det vanliga. Det ser lite ut som ett TV-spel. Om det är enklare eller bättre får väl var och en avgöra men jag tycker ibland att det kan bli svårt att se exakt var man är.

Qteken är så liten att man kan lägga den i instrumentpanelen utan att den stör.
Qteken är så liten att man kan lägga den i instrumentpanelen utan att den stör.

När man startar upp GPS:erna går det alltid snabbare för Bluei att hitta en position och den är mycket känsligare än Garminen. Det räcker med att man har Bluein liggande mellan framsätena för att den ska få kontakt med sateliterna. Garminen måste sitta uppe i framrutan med antennen inställd i rätt läge för att fungera.

Batteritiden är ganska olika för de båda apparaterna och Qteken med Bluein kan man använda i några timmar innan den lägger av medan Garminen ger upp redan efter en och en halv timme. När Qteken lägger av fungerar fortfarande Bluein i ytterligare minst tio timmar.

Ingen av de två är speciellt bra om man vill gå ut i skog och mark. Båda är främst avsedda för att hålla sig på vägarna.

Summa sumarum kan jag säga att Garmin är lite mer avancerad och vänder sig till den något mer teknikinriktade användaren medan TomTom har satsat på användarvänlighet utan några större möjligheter att göra egna inställningar. På gott och ont.

För min egen del skulle jag välja Qteken framför Garminen av främst tre orsaker:

  1. Storleken, Qteken är betydligt mindre än Garmin.
  2. Windows operativsystem istället för Palm.
  3. Inbyggd telefon.

 

Relaterade länkar

Av: Tom

Datum för publicering

  • 2005-12-01

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2005-12-02 00:18 #1 av: Niklas

Tack för en bra artikel!

Vänliga hälsningar

Niklas

 

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-12-02 02:16 #2 av: Tom

Tack!

Jag lovade Johan (tror jag) i något inlägg för länge sedan att jag skulle återkomma med ett test när jag hade provat Qteken. Nu kände jag att jag hade provat klart.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2005-12-02 23:12 #3 av: johan

Tack Tom!

För min del är jag framför allt intresserad av det för gående eller cyklande. Är sådana färdinstrúktioner bra om man håller sig i stadsmiljö?

Fungerar programmet till alla Windows SmartPhones, eller är det något speciellt med S100:an?

Anmäl
2005-12-02 23:51 #4 av: Tom

Jag kan tänka mig att färdinstruktionerna är bättre om man håller sig inom en stad men jag har inte provat lika mycket där. De gånger jag har provat har den givit mig riktiga instruktioner. Man kan välja om man vill att den ska beräkna rutter för gång eller cykel också.

Programmet fungerar till alla vanliga Pocket PC med Blåtand. Det är inte specifikt till S100.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2005-12-03 19:39 #5 av: johan

Vilket kartprogram tycker du är bäst? Det verkade som att MapPoint har alla lantmäteriets kartor och även Gröna kartan med mera. Är kartorna alltid kopplade till programmet eller har dom ett gemensamt format så att en karta fungerar i flera program?

Anmäl
2005-12-03 20:23 #6 av: Oskar

#4 Tycker det verkar som om kartorna ofta är kopplade till ett GPS-märke. Jag köpte nyligen en topografisk karta och den var bara anpassad för Garmin.  

Oskar

Anmäl
2005-12-03 23:46 #7 av: johan

Till Bluei så verkar den kunna köpas bundlad med flera lika program, däribland MapPoint.

Anmäl
2005-12-07 00:22 #8 av: Tom

#4, Jag har bara provat Garmin och TomToms Destinator och jag tycker att Garmin är bäst.

Till Garminen går det bara att använda Garmins egna kartor om jag har uppfattat det rätt.

Till Qteken och Bluei kan jag använda alla kartor och kartprogram som är kompatibla med Pocket PC.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.