Blandat

Avdelningen fjollprylar

2005-08-01 23:40 #0 av: Niklas

Jag har hela tiden tyckt att det är larvigt. Man blir inte författare för att man sover på samma hotell som Hemingway. Inte för att man använder samma sorts anteckningsblock som han heller. Ändå marknadsförs Moleskine som anteckningsblocken Hemingway, Picasso och Chatwin använde. Löjligt.

 

 

 

 

 

 

Det var ett eller ett par år sen som jag läste om Moleskine första gången. De beskrevs som anteckningsblocken som alla ville ha. Anteckningsblockens Bugatti. Anteckningsblocken med en 200-årig historia. Men kom igen, det är ett anteckningsblock!

Eller en hel serie anteckningsblock om man ska vara petig. Det finns randiga, rutiga och blanka. Det finns olika storlekar och de öppnas på olika ledder. Utanpå är de svarta och har en skyddande plastyta som ska påminna lite om skinn. De är försedda med en resår att spänna runt dem när de inte används. De har rundade hörn för att inte bli kantstötta när de behandlas illa. Längst bak finns det en ficka att lägga lappar i.

Det är Moleskine. Om man inte vill dra historierna om storheter som Van Gogh, Matisse och Breton. Larvigt.

De slutade tillverkas 1986. Några år senare togs tillverkningen upp igen.

Jag har en längre tid letat efter något att göra noteringar i. Minnesdumpar. Det är inte alltid röstminnet i mobiltelefonen lämpar sig för det.

Först försökte jag använda vita vikta A4-ark. De blev snabbt knöliga och var svåra att skriva läsligt på utan ett underlag. Sen letade jag efter små block med vitt papper. Alla verkade ha något fel. Vassa kanter, dåligt papper, opraktisk storlek.

Till sist gick jag till NK och tittade på Moleskine. Två eller tre gånger.

Fan, de där blocken var kanske inte så dumma trots allt. De verkade genomtänkta. Bra papper som tål bläck utan att det flyter ut. Format som passar bra att bära i innerfickan på kavajen. Rundade kanter som inte förstör vare sig fickor eller låter sig göras hundörade i första taget. Vita blad utan något som helst tryck. Nästan 200 sidor i ett block. Och så en häftig historia.

Usch, vad lite som krävs för att jag ska falla för fjollprylar.

 

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-08-01

 

 

 

 

 

 

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-15 17:08 #1 av: Niklas

Den billigaste återförsäljaren av Moleskine, som jag har hittat, är Byggbokhandeln. De finns dels på nätet och är dels inrymda i Svensk Byggtjänsts lokaler på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

De tar 88 kronor för de små modellerna och 130 för de stora.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-16 22:35 #2 av: Pernilla

Den verkar suverän! Jag som också gillar lagom nätta böcker att ha med fånga tillfälliga impulser i tycker att det låter som något för mig. Och nåt vill man ju ha gemensamt med Hemingway...

//Pernilla

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.