Blandat

Test av Harmony 525 Fjärrkontroll

2006-02-07 14:58 #0 av: Tom

"En enda fjärr för att styra allt i hemmet!" Har vi hört det förut? ja, många gånger. Är det sant den här gången?

 

Nu har jag fått min Logitech Harmony 525. Första intrycket är att den är ganska snygg och lyser med ett coolt blått sken.

Logitech har haft användarvänlighet som främsta mål när de konstruerade den här fjärrkontrollen. Men frågan är om de har nått sina mål?Logitech Harmony 525

PROGRAMMERA LOGITECH HARMONY 525

Så länge allt fungerar som det ska är den perfekt men om man får problem med någon enhet är det väldigt bökigt att komma tillrätta med det. För min del fungerade inte knappen som ändrar radiokanal uppåt efter grundinställningen. För att komma tillrätta med det har jag både försökt att programmera den knappen med den gamla kontrollen och att uppdatera manuellt mot databasen. Jag fick det att fungera efter ett tag. Men då började kontrollen uppföra sig konstigt på andra sätt. När jag slår på radion sätter den på Boxern och TV:n. Stänger jag av TV:n sätter den på radion mm...

Det är inte bra att man måste vara uppkopplad mot Logitechs hemsida när man ska programmera kontrollen. Att man dessutom måste lämna en hel del uppgifter om sig själv för att överhuvudtaget få tillgång till att programmera Harmonyn, det gillar jag inte. I avtalet man måste godkänna står det ungefär att man ger Logitech rätt att använda alla personuppgifter till precis vad de vill. Reklam eller sälja vidare till tredje part eller vad som helst.

Gränssnittet för att programmera kontrollen är i omständigaste laget. Vad man än vill göra måste man svara på frågor och välja alternativ tills man kommer till rätt inställning. Jag kan alltså inte gå direkt till en funktion som jag vill ändra eller programmera om. Idén är bra även här, men det tar lång tid att göra den enklaste ändring.

 Nu är det också så att de olika frågorna inte alltid stämmer. I en meny finns det till exempel tio olika frågor/alternativ. Tre av dessa leder mig till samma inställningsmeny, trots att frågorna inte har någonting med varandra att göra och de har definitivt ingenting med mitt problem att göra. För att lösa mitt problem var jag tvungen att prova mig fram bland svarsalternativen tills jag hittade "rätt" alternativ. Det handlade enligt deras text om hur jag ville att "av" och "på" skulle fungera medan mitt riktiga problem var att jag ville döpa om en text på en helt annan knapp.

Den slår fortfarande på min Boxer och TV ibland när jag ska lyssna på radio. Då får jag gå in i de manuella menyerna på fjärren (typ tio knapptryckningar per enhet) för att stänga av dessa.

För min del får Logitech gärna skippa "användarvänligheten" mot ett gränssnitt som är nördigt och fungerar. Det blir ju ändå inte användarvänligt som det är nu om någonting inte går som det ska.

ATT ANVÄNDA HARMONYN

Idén är väldigt bra med att man väljer vad man vill göra. Som till exempel "Titta på DVD". Då slår den på DVD:n, Projektorn och Recievern. Dessutom ställer den in Recievern på DVD-ingången och sätter på "PLAY" på DVD:n. Alla kan använda fjärren när den väl är programmerad och det är väldigt bra.

Passformen på knapparna är inte 100%. En av mina kanalväljarknappar sitter snett i förhållende till knapparna runt om.

Luckan för USB-kontakten sitter inte bra
Luckan för USB-kontakten sitter inte bra

 

 

Det finns två typer av knappar på kontrollen, hårdplast och gummi. Hårdplastknapparna är bra men gummiknapparna är svampiga och tröga att trycka ner. När man trycker på en knapp knakar det om hela fjärrkontrollen.

Knapparna sitter så att man med en hand kan kontrollera de vanligaste funktionerna som till exempel bläddra kanaler, ändra volym och titta på programtablån. Vill man göra någonting annat är det enklare att använda två händer.

En helt annan sak, om jag av någon anledning vill göra en lite mer avancerad inställning på till exempel min YAMAHA-reciever är det möjligt genom att gå in i ett enhets-mode. Man väljer först recievern och sedan får man upp alla recieverns funktioner i lcd-fönstret på fjärren. I varje fönster ryms det fyra funktioner. Man får alltså bläddra mellan funktionsmenyerna tills man kommer till den önskade funktionen. Min reciever fick 28 (!) funktionmenyer.

Det går snabbare att gå ner i källaren, leta fram originalfjärren till recievern, leta fram ett par batterier, stoppa i dessa och utföra kommandot än att försöka göra det med Harmonyn...

SAMMANFATTNING

Jag skulle gärna vilja säga åt er alla att gå ut och köpa en Harmony 525 och slänga alla era gamla kontroller, men jag kan inte, tyvärr! Så länge det är så här krångligt att programmera den kan jag inte alls rekommendera den till någon som inte är väldigt hemma på den här typen av prylar. Du kan ha tur att allt fungerar direkt, men om det inte gör det... Ett stort plus får den för att en USB-sladd och extra batterier medföljer.

Jag är övertygad om att det snart kommer fler kontroller i den här prisklassen med samma logiska upplägg. Så vill du vara säker innan du köper, vänta på en uppföljare!

 

Betyg:

Design:  4

Användarvänlighet: 2 (om Logitechs intentioner hade fungerat helt och hållet hade de fått en stark 4:a)

Prisvärd: 4 (eftersom de flesta andra bra multifjärrar är betydligt dyrare än 512 kronor.)

Känsla i knappar/kvalitet: Mycket svag 2:a

 

Relaterade länkar

Av: Tom

 

 

 

Datum för publicering

  • 2006-02-07

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-02-07 15:36 #1 av: Oskar

Håller med i det du skriver! När/om man lyckas få det att göra som man vill så är den toppen. Problemet är att det är svårt att få den att göra som man vill.

Nu blir det snarare ett komplement till de andra fjärrarna. Man använder Harmonyn när man vill göra standardsaker...men behöver ändå de andra kontrollerna när man vill göra mer avancerade saker.

Oskar

Anmäl
2006-03-30 03:31 #2 av: Tom

Uppföljning. Nu har jag använt fjärren ett tag och jag är väldigt nöjd med den. Komer man bara över programmeringströskeln och får allt att fungera är den suverän!

Jag läste någonstans att den var väldigt flickvänsanpassad och det kan jag bara hålla med om. Min tjej tycker att det är den bästa fjärrkontroll vi haft. Till och med min lilla treåriga dotter kan sätta på TV:n och stereon när hon vill.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-01-01 05:30 #3 av: Zpookey

Nu vet jag inte om programmeringen är annorlunda mot 785:an men den tyckte jag var grymt lätt att programmera.

Man fick svara på de vanliga frågorna först...vilka produkter (märke, modell, typ)
Sen fick man t ex frågan om vad man behöver att ha igång för att titta på tv.
I mitt fall behöver jag ha igång tv:n (duh) samt digitalmottagaren.
Sen fick jag frågan om vilken enhet jag byter kanal på (digitalmottagaren) och vilken enhet jag ändrar volymen på (tv:n) sen var den delen klar. När jag sedan trycker på knappen "Titta på TV" så startar tv:n och boxern...smidigt. (Man kan även komplettera med bioljudsanläggningar etc. och då startar även denna med samma knapptryckning) Man kan även sedan totalstyra varje enhet men kombinationerna funkar alldeles utmärkt.
Fjärrkontrollen hade ALLA mina prylar utom min BOSE-stereo eftersom att den går på speciella radiovågor istället för IR. (obs..det finns harmonyfjärrar som kör radiovågor också men det finns ingen multifjärr på marknaden som klarar BOSE's frekvenser)
Det finns heller ingen fjärr på marknaden som klarar av att styra Bang&Olufsen så att ni tänker på det.

De prylar jag har lagt in på min fjär är TV, DVD/HD-recorder, Digitalbox, en gammal minidiskspelare, min XBOX och min PS2. Alla dessa fanns i Logitechs databas.

Anmäl
2007-01-01 05:32 #4 av: Zpookey

PS...785:an är uppladdningsbar och en snygg hållare/laddare medföljer.

Anmäl
2009-12-27 20:12 #5 av: Tom

Uppföljning tre och ett halvt år senare...

Bara det att jag har haft samma fjärrkontroll i över tre år måste jag se som ett bra betyg. Logitechs gränssnitt för att programmera kontrollen har inte blivit bättre överhuvudtaget men när fjärrkontrollen väl är programmerad så fungerar den väldigt bra.

Båda volymknapparna gav upp efter ungefär ett års användande. Tur nog lyckades jag programmera om två andra knappar så att jag kan höja och sänka volymen i alla fall.

På några av de hårda knapparna har färgen skavts av så att man inte ser vad det står på dem.

Skulle jag köpa en ny fjärrkontroll idag skulle det nog bli någon av Logitechs fjärrar igen. Fortfarande är ingen fjärrkontroll bättre för pengarna.

Tom

 

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2010-03-16 21:55 #6 av: Oskar

Jag saknar fortfarande det talstyrda hemmabiosystemet. Jag vill kunna säga "Visa senaste avsnittet av Lost på stora tvn" och då ska den sätta på tvn och förstärkaren samt leta upp min nedladdade videofil på min nätverkshårddisk. :)

Anmäl
2010-03-16 22:27 #7 av: Tom

#6, Är den prisvärd så köper jag. Tekniken finns ju. Det är bara att någon ska sätta ihop det.

Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2010-03-16 22:29 #8 av: Oskar

Japp. Fast än så länge har jag inte sett något som är ens i närheten. Lite konstigt faktiskt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.