Blandat

Min personliga drömdator

2005-12-20 22:00 #0 av: Niklas

En PC, så som den ser ut nu, är ingen särskilt personlig dator. Ofta är det flera i samma hem som delar på den och den är sällan särskilt lätt att ta med sig på ett sätt som jag tycker att man ska kunna med en personlig dator. Det gäller även bärbara datorer.

För drygt två år sen skrev jag ner hur min drömdator skulle se ut.  

För det första skulle den vara mindre. I princip skulle själva datorn inte vara mycket större än en mobiltelefon. Den skulle ha en liten display, en enkel knappsats (som på en mobiltelefon) och inbyggd trådlös kommunikation. Den ska ha uttag för tangentbord, skärm, fast nätverk, extern strömkälla, lagringsenheter, hörlurar och förstärkare. Eventuellt ska det mesta vara trådlöst anslutningsbart via någon sorts hub. Den har förstås inbyggd GPS och videokamera också.

Minnet är förmodligen inte en traditionell hårddisk. Snarare någon typ av RAM-liknande minne som är stort och snabbt. Den ska ha en inbyggd strömkälla som räcker för att driva minnet, telefondelen, displayen och trådlös kommunikation under tillräckligt lång tid.

Vad ska den klara då? Den ska i stort sett vara alla hushållsprodukter som kräver minne och processorkraft. Dator, telefon, TV, radio, videokamera och kamera. Musikanläggning via hörlurar eller extern förstärkare. Underhållningsanläggning via datorskärm, projektor eller liknande. Personlig webbserver med ständig uppkoppling mot nätet. Den kan förstås användas som TV-spel också för den som tycker att det är roligt.

På nätterna sätter jag den i en docka och får den laddad, säkerhetskopierad och allmänt underhållen.

Det är nog inte så avlägset om man tänker på hur det är i dag. Många har en eller två mobiltelefoner, en handdator, en bärbar dator och någon sorts bärbart ljud. Varje pryl är ganska liten och klart överkomlig i pris. Till en inte så mycket högre kostnad borde min personliga drömdator gå att bygga.

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-12-20

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-01-20 00:16 #1 av: charlie

Om man säger att för mindre än 10 år sedan så var 128 MB en otrolig mängd. Jag kommer i alla fall ihåg första gången jag började på ett riktigt jobb där hade alla utvecklar workstations 128 MB. Jag var van med 32MB. Nu har min mobil 256 MB, kanske inte samma processor prestanda.

Dock så tror jag att man måste börja optimera från två håll. Just nu driver hårdvaran utvecklingen. Mjukvaran följer efter och drar ner hårdvaran. Man anpassar sig uppåt hela tiden, tex. så tittade jag idag på en Word process som stoppade i sig 1/2 GB minne.

Om din dröm ska slå in, så gäller det att man från mjukvarusidan börjar adressera sina egna problem och inte förlita sig till att hårdvaruingenjörerna gör så åt en. 

---

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.