Annons:
Etikettinstruktioner
Läst 24642 ggr
Niklas
2005-07-28 02:05

Batterivårdsskolan

Grattis till din nya telefon och ditt nya laddbara batteri. Ett modernt, laddbart batteri ger dig lång driftstid och lång livslängd, under förutsättning att du ger det rätt omvårdnad och rätt skötsel. Det är naturligt för ett batteri att gradvis, över tiden få en sämre effekt, vilket beror på den kemiska process som pågår inuti.

Det finns två huvudtyper av laddningsbara batterier på marknaden idag. Majoriteten av nya mobiltelefoner använder sig av litiumbaserade batterier medan trådlösa telefoner (och äldre mobiltelefoner) använder sig av den äldre typen av nickelbaserade batterier. Med ett antal, enkla åtgärder du själv kan göra får du ut maximal effekt och livslängd av ditt nya batteri.

**

Inkörning av ditt nya batteri

När du fått ditt nya batteri så måste detta "köras in". Det kan vara nödvändigt att ladda upp och ladda ur batteriet tre till fyra gånger innan det går att använda med full kapacitet. Detta gäller alla typer av uppladdningsbara batterier, oavsett batteriteknik.

**När du fått ditt nya batteri så måste detta "köras in". Det kan vara nödvändigt att ladda upp och ladda ur batteriet tre till fyra gånger innan det går att använda med full kapacitet. Detta gäller alla typer av uppladdningsbara batterier, oavsett batteriteknik.

Första gången du laddar ditt batteri kan din telefon visa full laddning efter 10-15 minuter. Detta är normalt. Avbryt då laddningen genom att ta telefonen ur laddaren eller dra ut laddkabeln och sätt i den igen för att återstarta laddningsprocessen. Låt sedan batteriet laddas mellan 14-16 timmar.

Ladda däremot aldrig ett batteri längre än 24 timmar. Även laddare som påstås stänga av sig när batteriet är fullt ligger och småladdar batteriet kontinuerligt. Detta kan göra att telefonen (som är en del av laddaren), beter sig konstigt som att knappar låser sig eller att displayen inte fungerar. Om telefonen uppför sig underligt, prova först med att ta ur batteriet i minst 10 sekunder och sätt i det igen. I de flesta fall gör detta att apparaten fungerar normalt igen.

Det är normalt för ett nytt batteri att inte ge full effekt till att börja med. Efter en tids normal användning och laddning så går batteriet successivt upp och arbetar med full kapacitet.

Lagring


Om batteriet inte skall användas på ett tag, förvara det på en plats som är sval och torr och se till att inga metallföremål ligger i närheten, annars kan det ta skada. Eftersom batterier sakta laddar ur sig själva, även när de inte används, kan det vara nödvändigt att göra om inkörningsproceduren innan de kan användas med full effekt igen. Låt inte uppladdningsbara batterier ligga oanvända under längre perioder. Även om batterier inte skall användas så ta fram dem med jämna mellanrum och gör en uppladdning. Batterier som ligger helt oanvända under längre perioder utan att laddas förlorar förmågan att laddas upp och laddar ur snabbare. I värsta fall kan de börja läcka och blir då helt oanvändbara. Batterier baserade på litium-teknik (se tabell nedan) bör inte förvaras oanvända överhuvudtaget då det under lagringen kan bildas en tunn film på cellerna inuti batteriet som hindrar dem från att fungera.

När batteriet är slut, se till att lämna det för återvinning. Uttjänta batterier kan lämnas in i till närmsta miljöstation där de återvinns på ett miljöanpassat sätt.

Batterikapacitet

Batteriers kapacitet anges i milliamperetimmar (mAh). Ju högre tal, desto mer ström kan batteriet leverera. Detta säger ingenting om hur länge batteriet räcker eftersom det i sin tur beror på hur mycket ström din telefon drar. Hur mycket ström telefonen drar beror i sin tur på ett antal olika faktorer som t.ex. hur telefonen används och vilken typ av display telefonen använder (en färgdisplay drar mer än en display utan färg). Nedan finns en snabbguide över de vanligaste batterityperna och hur de bör laddas:

**Nickel-kadmium (NiCd)
**Töm batteriet helt innan laddning. Undvik "småladdning". Klarar 1000-1500 laddningar.

**Nickelmetal hydrid (NiMH)
**Töm batteriet helt innan laddning. Undvik "småladdning". Klarar 300-500 laddningar.

**Litium-jon (Li-ion)
**Undvik att ladda ur batteriet.Kan "småladdas". Klarar 500-1000 laddningar.

**Litium-polymer (Li-Po)
**Undvik att ladda ur batteriet.Kan "småladdas". Klarar 300-500 laddningar.

Vilken typ av batteri som finns i din apparat finns angivet på själva batteriet i din telefon. Med småladdning menas att batteriet sätts på laddning utan att det tömts på ström innan.

Undvik att ladda ett batteri kortare tid än 1,5 timmar och se till att alltid använda original-batterier till din mobiltelefon för optimal samtals- och standbytid.

**

Minneseffekten (gäller NiCd och NiMh batterier)

Om du inte helt laddar ur ett nickelbaserat batteri innan det laddas upp till full effekt igen kan detta resultera i att batteriets kapacitet reduceras snabbare och livslängden förkortas. Batteriet glömmer av vilken kapacitet det har. Detta fenomen kallas "minneseffekten" och beror på att det bildas gasbubblor på cellplattorna inne i batteriet som hindrar dem från att fungera. NiCd batterier är speciellt känsliga för detta fenomen. Denna typ av batteri bör därför laddas ur helt innan det laddas upp igen. NiMH är inte lika känsliga, men även dessa bör konditioneras (laddas ur helt och sedan laddas upp till full effekt) minst en gång varannan vecka.

**Om du inte helt laddar ur ett nickelbaserat batteri innan det laddas upp till full effekt igen kan detta resultera i att batteriets kapacitet reduceras snabbare och livslängden förkortas. Batteriet glömmer av vilken kapacitet det har. Detta fenomen kallas "minneseffekten" och beror på att det bildas gasbubblor på cellplattorna inne i batteriet som hindrar dem från att fungera. NiCd batterier är speciellt känsliga för detta fenomen. Denna typ av batteri bör därför laddas ur helt innan det laddas upp igen. NiMH är inte lika känsliga, men även dessa bör konditioneras (laddas ur helt och sedan laddas upp till full effekt) minst en gång varannan vecka.

Litiumbaserade batterier fungerar annorlunda och berörs inte alls av minneseffekten. Tvärtom bör litiumbatterier aldrig laddas ur helt. Anledningen till att nickelbatterier är känsliga är att cellerna inuti är seriekopplade, dvs. de ligger kopplade på en lång rad. Om en cell i mitten av kedjan slutar att fungera, laddas inte cellerna som ligger efter den trasiga i kedjan och batteriet kan inte laddas fullt. Därför kan den som kontinuerligt laddar sin telefon behöva köpa nya batterier oftare än den som inte laddar lika ofta.

Många verkstäder som reparerar trådlösa och mobiltelefoner har speciell utrustning som kan rekonditionera nickelbatterier. Sådan utrustning är dyr men kan uppväcka ett batteri som är dött till kanske nästan full effekt. Ett tips man kan göra hemma med dåliga nickelbatterier är att lägga det, helt urladdat, i frysen ett par timmar och sedan tina upp det till normal rumstemperatur innan det laddas fullt igen. Detta kan göra att batteriet får en extra knuff och räcka något längre än innan. Har batteriet börjat läcka finns dock ingenting att göra. Byt ut det och lämna det gamla för återvinning.

Mobiltelefoner

I GSM-nätet finns ett antal funktioner installerade för att ditt batteri skall räcka så länge som möjligt. Exempelvis kan nätet beordra telefonen att gå ner i batterisparläge. Nätet kan också tala om för telefonen vilken lägsta uteffekt den måste sända med för att orka nå fram till basstationen osv.

Programvaran i telefonen styr vilka delar av telefonen som skall vara på eller avslagna i olika situationer. En felaktigt skriven programvara eller program som utnyttjar telefonen på ett dåligt sätt kan göra att batteriet körs slut snabbare än nödvändigt. Därför kan en mjukvaru-uppgradering av telefonen göra den strömsnålare med resultat att batteriet räcker längre.

Äldre SIM-kort (tillverkade ungefär innan 2002) arbetar med en annan strömstyrka än dagens SIM-kort. Moderna telefoner är anpassade för att fungera optimalt tillsammans med nya SIM-kort. Förutom att tjänster som är GPRS-baserade (t.ex. WAP, MMS) kan krångla med ett äldre SIM så innebär det också att kortet drar mer ström från telefonen. Om du upplever att din nya, fräsiga telefon inte håller bråkdelen av den utlovade batteritiden, kontrollera med din operatör om du inte kan få ett nytt. Operatörerna debiterar 50-100 kronor för ett nytt SIM-kort, men det är väl investerade pengar för att förlänga batteritiden på din nya telefon. Ovanstående gäller naturligtvis främst GSM-telefoner.

SIM-kort och telefoner är bakåtkompatibla, så det är inget problem att kunna använda ett gammalt kort med en ny telefon eller vice versa, men för att få maximal prestanda av en ny telefon så bör man också ha ett nytt SIM.

Batteriet är slut, men du behöver ringa

De flesta mobiltelefoner piper eller visar ett meddelande i displayen när batteriet börjar bli tomt. Om du inte har möjlighet att ladda batteriet så kan du spara ström genom att slå av ringsignaler, vibration och bakgrundsbelysning för displayen, dessa finesser drar mycket ström. Genom att ha telefonen avslagen ett par minuter kan du ibland också förlänga batteritiden med kanske någon minut.

Eftersom batterier i princip är kemiska kapslar är de mycket känsliga för den omgivande temperaturen. Ett litiumbaserat batteri är mer känsligt än ett nickelbaserat. Ett batteri som i -5 grader visar tomt kan, om det värms till rumstemperatur, helt plötsligt visa 50% kapacitet kvar. Värm aldrig batterier med hjälp av extern värmekälla som ett element eller öppen eld. Det finns risk att den kemiska processen inuti löper amok och att batteriet i värsta fall exploderar. Genom att värma ett kallt batteri i handflatan däremot, så kan ett urladdat batteri kanske ge de där extra minuterna som behövdes (speciellt under en kall vinterdag).

Till sist


Efter ett tags användning avstannar den kemiska processen inne i batteriet. Ett nickelbaserat batteri håller med normal användning full kapacitet i cirka två år, därefter börjar processen successivt att avstanna med resultat att batteriets laddning håller kortare och kortare tid. Ett batteri baserat på litium bör ha en hållbarhet på ca 8-10 år (och överskrider oftast själva telefonens livslängd). Se till att byta ut din telefons batterier om du upptäcker att kapaciteten börjar minska.

Eftersom laddningsbara batterier innehåller giftiga kemikalier och tungmetaller är det viktigt för miljöns skull att dessa inte slängs med soporna. Se till att lämna dem för återvinning!

Happy charging

Av: modmaker

Datum för publicering

  • 2005-07-27

(Batterivårdsskolan är skriven av modmaker)


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
Tom
2005-07-28 02:58
#1

Tack modmaker för en väldigt intressant artikel!

Vilken typ av laddbara batterier tycker du är bäst?

Mvh /  Tom

modmaker
2005-07-28 14:49
#2

Tom: Beror lite på användningsområde. Nickelbatterier finns ofta med högre kapacitet än Litiumbatterier, men Litiumbatterier (Speciellt LitiumPolymer) är mycket lättare och kräver inte lika stor hänsyn vid laddning.

Standardbatterier (AA, AAA) har jag bara sett som nickelbaserade batterier än så länge.

Sedan finns det ju en hel skola om bil/-båt och fritidsbatterier. :o) Men det får bli till en annan gång.

Tom
2005-07-31 21:23
#3

Tack!   :-)

Jag ser fram mot en fortsättning.

  Tom

Grodan
2006-05-12 09:37
#4

Helt underbar! Mobiltelefonförsäljare borde stoppa in texten telefonen. "Innan du kan ringa måste du läsa detta" *fniss*


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: