2005-08-03 23:28 #0 av: Niklas

För att fotografera små saker på nära håll utan att få konstiga skuggor och reflexer är det bra om man har en diffusionsbox. En diffusionsbox är en vit halvgenomskinlig behållare som du kan lägga föremålet du vill fotografera i. När du belyser det utifrån blir det inga skarpa skuggor eller reflexer. Så här kan du göra en enkel diffusionsbox på några minuter.

Du behöver två saker, förutom tid. Material att göra själva boxen av och en eller flera ljuskällor. Jag köpte en vit vattendunk för 119 kronor på Granngården och en 150-watts halogenstrålkastare med hållare för 69 kronor på Jula.

UttagFör att kunna lägga objektet du vill fotografera i boxen och få en öppning att fotografera genom, måste du göra ett hål i plastdunken. Rita ut var du vill ha det. Jag gjorde hålet på den kortsida där handtaget och locket satt.

Skär, klipp eller såga upp hålet. Jag började skära med en vass kniv. Där plasten var för tjock använde jag ett bågfilsblad. Bågfilen gör kanterna fula, men det går bra att jämna till dem efteråt med kniven. 

När du har gjort öppningen är diffusionsboxen klar.

DiffusionsboxPlacera föremålet du vill fotografera inuti boxen. Belys det utifrån med en eller flera ljuskällor så att det ser ut som du vill ha det. Använder du en ljuskälla får du en diffus skugga. Använder du flera ljuskällor från olika håll blir det inga skuggor alls. Experimentera tills du blir nöjd. Om kameran vill använda blixt är dina ljuskällor för svaga. Då får du antingen skaffa starkare ljuskällor eller ställa kameran på stativ. Om du tar bilder med blixt kommer du förmodligen att få just de reflexer du ville undvika med diffusionsboxen.

MoleskineTill höger ser du ett exempel på hur en bild kan bli när du använder diffusionsboxen. Anteckningsblocket är belyst från höger med en 150-watts halogenlampa. Det ger en svag skugga på vänster sida.

Slutligen vill jag tacka Aktietrader som kom med förslaget att göra en diffusionsbox på det här sättet.

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-08-03