08 Annat i fokus

spolglans till diskmaskin?

2009-10-04 00:28 #0 av: fruktgumman

Hej

Vi har precis köpt ny diskmaskin och det rekommenderas att man ska använda spolglans för att disken ska bli blankare. Jag är rädd att det kan finnas rester kvar på disken och att man sedan kan få i sig av detta. Vad tror ni?. Har någon erfarenhet av att använda spolglans eller hur gör ni som har diskmaskin?

Anmäl
2009-10-08 20:57 #1 av: guraknugen

Hej! Jobbar professionellt med diskmaskiner sedan några år, men då handlar det i och för sig inte om hemmamaskiner, utan maskiner du hittar på restauranger och liknande. Spolglans kallas även torkmedel och det är det som gör att disken torkar. Har man ingen spolglans torkar disken väldigt långsamt och då får man spår av vattendroppar på glasen och det ser inte särskilt rent och trevligt ut. Äter du på restaurang kan du vara 100% säker på att spolglans använts vid disk och det blir inget kvar av den på disken. Spolglansen gör att vattnets ytspänning minskar (innehåller bland annat alkohol) så att vattnet fortare försvinner från diskgodset.

Torkmedlet (ja, spolglansen alltså) kommer ut under sköljningen och är alltså utblandat med sköljvattnet (kan inte säga några exakta siffror men är det mer än 1 ‰ torkmedel i sköljvattnet blir i alla fall jag förvånad), som är uppvärmt till ca 85 ?. Vet inte om även en konsumentmaskin värmer upp så mycket, men vid ca 80 ? dör eventuella bakterier, så det är därför det måste vara så varmt.

Ska man vara rädd för något när det gäller diskmaskiner är det snarare att den sköljer dåligt, vilket kan ske om vattentrycket är för lågt eller om sköljmunstyckena är igensatta. Då finns det risk för att det blir DISKMEDEL kvar och DET är inte så där himla nyttigt att sätta i sig. Det känner man dock enkelt. Diskvattnet är ju ganska halt och det känner man ganska enkel med fingrarna.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.